top of page

Cesta k úspěchu a integraci pro ukrajinské děti v České republice

Aktualizováno: 27. 8.

Představte si, že vaše dítě bylo nuceno úplně změnit místo bydliště i školu a navíc nerozumí jazyku, kterým mluví lidé kolem něj. V této situaci se nacházejí děti z Ukrajiny, z nichž každé reaguje na zásadní změny v životě jinak.

V podmínkách nucené migrace a pokračujícího konfliktu na Ukrajině se mnoho ukrajinských dětí ocitlo před nutností nejen se přizpůsobit novému životu v zahraničí a pokračovat ve vzdělávání v cizím jazyce, ale také udržet si spojení s vlastní kulturou a jazykem. Mnoho z nich vedle docházky do českých škol považuje za důležité pokračovat a dokončit vzdělání podle ukrajinského programu.

Kyjevské lyceum Green Apple a Multikulturní centrum Brusinka již více než dva roky úspěšně realizují vzdělávací programy v Brně, které poskytují ukrajinským dětem možnost nejen pokračovat ve studiu, ale také se cítit v bezpečí. Vytváříme teplou a útulnou atmosféru blízkou rodinné, kde každé dítě najde prostor pro svůj osobní a vzdělávací růst.

Podpora a adaptace prostřednictvím spolupráce

Ve spolupráci s Multikulturním centrem Brusinka tým brněnské pobočky Lycea Green Apple pomáhá dětem pokračovat ve vzdělávání podle ukrajinského školního programu a zachovat důležité kulturní a jazykové prvky. Jsme hrdí na to, že vytváříme prostředí, kde mohou děti získávat vědomosti, rozvíjet se a objevovat své talenty v novém prostředí, aniž by ztratily spojení se svou rodnou kulturou.

Vzdělávací programy s ohledem na budoucnost

Žáci 5.–11. tříd v našem centru se připravují na složení zkoušky ZNO (NMT) z hlavních školních předmětů a zároveň se učí český jazyk až na úroveň B2, což jim usnadňuje adaptaci na život v České republice.

Pro žáky vyšších tříd (10.–11. třídy) nabízíme 20 hodin výuky týdně z hlavních předmětů podle ukrajinského programu a také pomoc s přípravou na další studium na vysokých školách. Žáci nižších tříd (5.–8. třídy) navštěvují výuku podle flexibilního rozvrhu v odpoledních hodinách, což usnadňuje kombinování českého a ukrajinského vzdělávacího programu. Naším cílem je dát dětem jistotu v budoucnosti, ať už plánují pokračovat ve studiu na Ukrajině nebo na evropských vysokých školách.

Kulturní iniciativy pro plnohodnotný rozvoj

Kromě akademických programů lyceum Green Apple a Multikulturní centrum Brusinka pravidelně organizují kulturní akce, jako jsou workshopy, exkurze, návštěvy muzeí a oslavy svátků. Tyto aktivity napomáhají nejen sociální adaptaci dětí, ale i jejich integraci do kulturního prostředí České republiky. Děti a mládež potřebují cítit, že jsou součástí nového společenství, aniž by ztratily svou národní identitu.

Naše úspěchy a pohled do budoucna

Za dva a půl roku naší činnosti se naše centrum stalo druhým domovem pro desítky ukrajinských dětí v Brně, které nacházejí podporu v podobě našich zaměstnanců a učitelů. Inspiruje nás, jak naši žáci překonávají obtíže, rozvíjejí své schopnosti a stávají se sebevědomými mladými lidmi. Pro nás je důležité, aby každý z nich cítil, že je zde pochopen, že není na své cestě sám. Pomáhá nám znalost principů práce s bilingvními dětmi a dětmi cizinci, zkušenosti s vedením mezinárodních projektů, multikulturní přistup, znalosti historie a kultury různých zemí a samozřejmě přátelskost a lidskost.

Pokračujeme v rozvoji našich vzdělávacích a kulturních iniciativ s cílem vytvořit prostředí, kde každý dítě může naplno rozvinout svůj potenciál. S potěšením vytváříme pro děti v Brně útulný prostor, ve kterém se cítí pohodlně, učí se, komunikují a rostou.

Spolupráce a podpora pro společný úspěch

Naše práce získala oficiální uznání od Magistrátu města Brna, asociace ANNO a Evropské sítě kulturních center (ENCC). Jsme vděční za podporu a nadále rozšiřujeme naše programy, aby ještě více ukrajinských dětí našlo bezpečné místo pro své vzdělávání a rozvoj.

Zveme všechny zainteresované strany ke spolupráci a uvítáme jakoukoli podporu. Do budoucna plánujeme naše programy rozšířit, aby byly dostupné co největšímu počtu ukrajinských žáků v České republice.

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page